Observatori de les malalties dels ocells de jardí
En els darrers anys hi ha hagut un augment en l’aportació d’aliment als ocells que visiten els jardins de les cases, amb grans beneficis per nombroses espècies perquè els permet tenir menjar, sobretot a l'hivern. No obstant això, existeix el risc d’un augment en la transmissió de malalties perquè molts ocells de diferents espècies poden coincidir al mateix temps a les menjadores.
A principis de 2020, la infecció pel bacteri Suttonella ornithocola va ocasionar la mort de milers de mallerengues a Alemanya i d’altres països europeus. Tot i la sospita de casos aïllats d’aquesta malaltia a Catalunya, no es va poder confirmar. Altres malalties descrites a Europa com a causa de mortalitat en aquests ocells són la verola aviar, salmonel·losi, tricomoniasi, clamidiosi i malària aviar.
Mallerenga blava a Creixell (Tarragonès), amb símptomes de Suttonella ornithocola (cap pelat, pestanyes tancades, immòbil, aspecte malaltís). Autora: Marina Sentís
La Fundació Barcelona Zoo patrocina la creació de l’Observatori de les malalties dels ocells de jardí, en la que participen la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i la Generalitat de Catalunya.
L’objectiu és estudiar les malalties que afecten els ocells que visiten els jardins o les cases per avaluar el seu estat de salut i prendre les mesures de control adients, en cas que sigui necessari.
​
Per això, demanen la col·laboració ciutadana perquè en cas de trobar un ocell malalt o mort al jardí de casa, es comuniqui immediatament.
S’haurà de procedir de manera diferent, segons sigui el cas:
Què fer si trobo un ocell viu amb símptomes clars de malaltia?
-
Fotografiar l’ocell i introduir les imatges i les dades a l’apartat de mortalitat amb l’opció “ferit” de l’App NaturaList https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20034 o del portal ornitho.cat https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20030. Atenció! L’App només és disponible per dispositius Android.
-
En el cas que l’ocell estigui molt afectat i es pugui capturar, posar en una capsa de cartó, preferiblement agafant-lo amb uns guants.
-
Cal recordar que sempre que capturem i manipulem un ocell, s’han de prendre les mesures bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans després de la seva manipulació.
-
Portar l’ocell a un centre de fauna de la Generalitat de Catalunya (informació al final) o bé trucar als Agents Rurals (Tel. 93 561 70 00) per que el vinguin a recollir.
​
​
Què fer si em trobo un ocell mort?
-
Introduir les dades a l’apartat de mortalitat amb l’opció “mort” de l’App NaturaList https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20034 o del portal ornitho.cat https://www.ornitho.cat/index.php?m_id=20030. Atenció! L’App només és disponible per dispositius Android.
-
Si la mort s’ha produït en un període superior a les 12-24 hores i ha començat el procés de putrefacció, no es podran realitzar la majoria d’analítiques pel que no recomanem el seu estudi. Però si la mort s’ha produït en menys de 24 hores, us demanem que recolliu l’ocell, utilitzant uns guants per agafar-lo. S’ha d’introduir en una bossa de plàstic que no estigui foradada i tancar-la, ficar-la en una segona bossa de plàstic i tancar-la també. Si és possible, mantenir en refrigeració.
-
Un membre del nostre equip es posarà en contacte amb la persona que ha introduït les dades per decidir què fer amb l’animal: o bé la persona que l’ha trobat el porta directament a la Facultat de Veterinària de la UAB, o bé una persona del nostre equip l’anirà a recollir. Si no és possible qualsevol d’aquestes dues opcions, s’ha de congelar l’ocell fins a la seva recollida.
-
Cal recordar que sempre que capturem i manipulem un ocell, s’han de prendre les mesures bàsiques d'higiene, com rentar-se les mans després de la seva manipulació.
Centres de Fauna de la Generalitat de Catalunya):
- Centre de Fauna de Torreferrussa. Ctra. Sabadell - Sta. Perpètua de Mogoda, km 4,5 - 08130 Santa Perpètua de Mogoda. Telèfon: 93 561 70 17 / 93 560 00 52.
- Centre de Fauna Vallcalent. Partida de Vallcalent, 63 25199 Lleida. Telèfon: 973 282 276.
- Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà. Mas el Cortalet, 17486 Castelló d'Empúries. Telèfon: 675 78 33 29.
- Centre de Fauna de Canal Vell. Estació biològica de Canal Vell. Telèfon: 977 26 70 82 / 627 48 14 00